Wat is craniosacraal therapie?

In Craniosacraal therapie onderzoeken we de natuurlijke beweging van de schedel (cranium) met het brein en de wervelkolom met daarin het ruggenmerg tot aan het heiligbeen/stuitje (sacrum). Alle structuren in het lijf zijn verbonden met bindweefsel.

Craniosacraal therapie is een therapie waarbij met zachte technieken spanning van het bindweefsel in het hele lijf kan worden onderzocht en behandeld zodat het bindweefsel bij stijfheid of spanning weer kan ontspannen en op een oorspronkelijke manier kan bewegen.

Plaatsen in het lijf die gespannen, stijf of niet prettig voelen zorgen voor blokkades in het bindweefsel. Deze blokkades ontstaan na een val, een ongeluk, hoge werkdruk, relatieproblemen, bevalling of emotionele gebeurtenissen. Spanning zet zich dan vast in het bindweefsel. Dit heeft impact op hoe we in ons lijf wonen. We zitten dan vaak niet meer lekker in ons vel.

Bij Craniosacraal therapie draait alles in de basis om goed functionerend bindweefsel. Al je botten, spieren, zenuwen en organen zijn omgeven door bindweefsel.

De naam zegt het al: alle onderdelen van het lichaam staan zo met elkaar in verbinding. Zit je goed in je vel dan stroomt de Craniosacrale vloeistof vanuit het ruggenmerg door je lichaam en wordt het lichaam hiermee gevoed. 

Door uiteenlopende omstandigheden kan dit proces verstoord raken. Craniosacraal therapie stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam door het ritme te ondersteunen bij de terugkeer naar de originele staat. Dit werkt bij zowel structurele klachten als bij psycho-emotionele klachten. Een Craniosacraal behandeling is geschikt voor alle leeftijden, ook voor baby’s, kinderen en jongeren.

Door de onderlinge samenhang van de mentale, fysieke en emotionele aspecten aandacht te geven, kan het systeem van de cliënt weer ontspannen en in balans komen. Het is noodzakelijk om ook bij mentale zaken het lichaam te betrekken omdat dat kan fungeren als een uitlaadklep. Door de juiste aandacht reguleert het systeem zichzelf. Door op deze manier de cliënt te behandelen zal er ook aandacht van de cliënt uit het hoofd naar het lichaam gaan waardoor deze minder zal piekeren en minder na hoeft te denken.

"Een Craniosacraal behandeling is geschikt voor alle leeftijden, ook voor baby’s, kinderen en jongeren."

Klachten

Structurele klachten
Dit zijn klachten die bijvoorbeeld ontstaan zijn door overbelasting, een ongeluk, een blessure of een operatie. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam is door wat voor omstandigheden dan ook verstoord en heeft ondersteuning nodig zodat het lichaam het herstel zelf weer op kan pikken.

Psycho-emotionele klachten
Met een Craniosacraal behandeling kun je klachten aanpakken. Soms is er de behoefte aan ondersteuning en helderheid bij het persoonlijk ontwikkelingsproces. Het is mogelijk op een diepere laag klachten aan te pakken en veranderingen in gang te zetten door Craniosacraal therapie. Hierbij wordt gewerkt aan het loslaten van oude patronen en beschermingsmechanismes die je nu niet meer helpen te overleven. 
Via het lijf maak je contact met je verlangen en wensen: Hoe zou je willen leven? Hoe wil je dat je leven eruit ziet? Hoe wil je dat tot uiting brengen? In een aantal behandelingen krijg je fysieke en emotionele ondersteuning die nodig is om met daadkracht en zelfvertrouwen je nieuwe patronen in de buitenwereld neer te zetten en te communiceren. 

Klachten bij kinderen 
Ook in een kinderleven gebeurt veel wat maakt dat ze niet altijd even lekker in hun vel zitten. Zij reageren vaak goed en snel op een behandeling. Tijdens deze behandeling wordt er vaak in stilte gewerkt waardoor het kind in een diepe ontspanning komt. Dit wordt door kinderen als zeer prettig ervaren. Hun batterij wordt zo weer opgeladen waardoor ze weer lekker kunnen spelen en kind kunnen zijn. Indien nodig krijgt de ouder tips om het kind in de toekomst te kunnen ondersteunen.

"Via het lijf maak je contact met je verlangen en wensen."